Megcsalás esetén ki a felelős?

„Te vagy a felelős, ha megcsaltak!”

Ezen idézőjeles mondat hangzott el az egyik közkedvelt motivációs előadó szájából, ami igen sok negatív hozzászólást eredményezett a videós posztja alatt. Dióhéjban: a videóban azt fejtegette (kicsit félreérthető módon), hogy a megcsalt fél felelős azért, hogy a párja megcsalta őt, hisz mindenért felelősek vagyunk, ami velünk történik az életünkben.

Talán sejtem mit akart mondani az előadó…  Sokan ezt úgy értelmezték, hogy egyedül a megcsalt fél „hibás” mindenért. Hozzászóltam a poszthoz, és gondolom emiatt írtak sokan nekem ezen témával kapcsolatban, és kérdezték a véleményemet. Úgy döntöttem, hogy leírom, mint párkapcsolati tanácsadó mit gondolok a témáról.

Mint a futballban…

Gyakran el szoktam mondani, hogy egy párkapcsolat jó működtetéséhez mind a két félnek 100-100%-ban (nem pedig 50-50%-ban!) oda kell tenni magát. Mind a két félnek dolgoznia kell a kapcsolatán, nem pedig csak az egyiknek.

Hogy egy példával éljek, ahhoz, hogy egy jó futballmérkőzést láthassunk, az szükséges, hogy mind a két fél teljes erőbedobással játsszon. Amikor az egyik fél csak ímmel-ámmal játszik, abból nem lesz jó mérkőzés. Olyat pedig végképp nem láttam még, hogy csak egy csapat van a pályán, és ellenfél nélkül rugdossák a bőrt egy mérkőzésen…

Párkapcsolati tanácsadóként el szoktam magyarázni, hogy egy kapcsolatban mind a két fél felelős azért, hogy mindent belerakjon a kapcsolatba. Megfelelően mutassák ki a másik felé a szeretetüket, mindig rendezzék a sérelmeiket stb. Illetve amikor észreveszi az egyik fél, hogy a másik nem rak bele mindent, akkor a felelősség ott van ilyenkor, hogy próbálja megértetni a másikkal, hogy egyre rosszabbul érzi magát a kapcsolatukban. Rossz irányba haladnak. Próbálja inspirálni a másikat, hogy rakjon bele többet, ezáltal újra egyensúlyba hozva a kapcsolatukat. Sokan nem is gondolják, hogy egy ilyen helyzetben a másik fél sem érzi jól magát. Sőt! A legtöbb ilyen esetben mind a két fél úgy érzi, hogy Ő mindent megtesz, a másik pedig nem. Nem véletlen, hogy egy kapcsolat alappillérje a jó kommunikáció.

Egy párkapcsolatért minőségéért mindkét fél felelős!

Ez minden esetben így van, akár egy jó párkapcsolatról beszélünk, akár egy megromlott, meggyengültről. Ez egy alaptézis minden párkapcsolatban!

Az életünkért (így a párkapcsolataink alakulásáért is) abban az értelemben mindenképpen mi vagyunk a felelősek, hogy naponta több száz döntést hozunk. Ezen döntések alapján jutunk el A-ból B-be nem csak fizikai, de lelki, és szellemi értelemben is! Illetve ez alapján fejlődünk mi is épp úgy, mint a kapcsolataink. A döntéseinket mindig az aktuális tudásunk alapján mi hozzuk meg, emiatt ezekért mindig mi vagyunk a felelősek.

Sokszor hallottam már ezt a kijelentést, hogy „Ha én ezt már akkor tudtam volna, amit most, akkor most nem így lenne…!”. Ezen, véleményem szerint nem érdemes gondolkozni. Hiszen mindig minden döntést az aktuális lelkiállapotunk és tudásunk alapján hozunk meg, nem egy majdani alapján. Amit most jónak látunk, azt lehet, hogy később már egyáltalán nem tűnne annak…

Mi a helyzet megcsalás esetén?

Párkapcsolati tanácsadáson megcsalás esetén,- a fentebb leírtak miatt,- el is szoktam mondani, „Azért, hogy idáig jutott a kapcsolatuk, mind a ketten felelősek!”. Mégpedig azért, mert a rengeteg kisebb és nagyobb döntés, amiket hoztak, az vezetett idáig a kapcsolatukban.

A megcsalás elkövetését, mint döntést viszont a hűtlen fél hozza meg, így a félrelépésért egyedül a hűtlen fél a felelős! Az, hogy mi számít megcsalásnak, arról itt olvashat.

Összefoglalva: míg a megcsalásig vezető útért,- vagyis a párkapcsolatok minőségéért,- mind a két fél felelős, addig a megcsalásért egyedül a félrelépő fél az! Hisz ezt a döntést egyedül hűtlen fél hozta meg. Dönthetett volna másképpen is!

Glant Attila párkapcsolati szakértő, párkapcsolati tanácsadó

Az, hogy most éppen hol tartasz (egy kapcsolatban is), az a döntéseid sorozata miatt van. Minden döntésedért egyedül TE vagy a felelős! Mások döntéseiért viszont már nem vagy az!

Fontos megcsalás esetén!

Amikor kiderült a megcsalás,  akkor a „hogyan tovább”-ról hozott döntéssorozatokért, a folytatásért ugyancsak mind két fél felelős. Ilyenkor viszont már javasolt szakember segítségét kérni! A lelki fájdalom miatt, a párkapcsolat szempontjából legtöbbször hibás lépéseket hoz mindkét fél a legjobb szándékuk ellenére is!

Későbbi bejegyzéseimben leírom, hogy én milyen megcsalásokat különböztetek meg:

  • egy párkapcsolat különböző időszakait tekintve;

  • a hűtlen fél típusai szerint.

Illetve írni fogok a megcsalások esetében leggyakrabban elkövetett hibás reakciókról, döntésekről, ami inkább a szakítás felé visz egy ilyen helyzetet, a helyrehozatali szándék ellenére is.

Hozzászólásban vagy privát üzenetben nyugodtan írják meg véleményüket, tegyék fel kérdéseiket, és azt is, hogy mire lennének kíváncsiak ezen témán belül.

Aki szükségét érzi, megkereshet párkapcsolati problémájával. Mindenkinek válaszolok, ahogy az időm engedi.

Köszönöm, elolvasta ezen írásomat, és külön hálás vagyok, ha kedveli párkapcsolati facebook oldalamat is!

Szép napot!

Glant Attila

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.